Pórszombaton született híres emberek

Halápy János (Pórszombat, 1883. február .4 – Budapest, 1960. február 13.)
és
Halápy Ede (Pórszombat, 1891. november 22. – Budapest, 1962. február 3.)

Halápy János festő Pórszombaton született 1883. február 4-én. Édesapja Halápy János a község tanítója volt. Művészi hajlama korán megmutatkozott, 1910-ben rajztanára párizsi nemzetközi kiállításra küldte rajzait, ahol aranyéremmel jutalmazták.
Festői tanulmányait az I. világháború félbeszakította. Első festményeit 1923-ban állította ki Budapesten. Az 1924-ben megalakult KÚT-nak alapító tagja volt.
1925-28 között több ízben hosszabb időt töltött Párizsban. Hazatérve a kubisztikus hatásoktól az impresszionisztikus felfogáshoz kanyarodott vissza. Halápy János neve elválaszthatatlan a Balaton festészetétől, a XX. századi magyar művészettörténetben a „Balaton festője” megtisztelő jelzőt érdemelte ki. Több képét őrzi a MNG és a keszthelyi Balaton Múzeum.

Halápy Ede festő, grafikus Pórszombaton született 1891. november 22-én. Halápy János testvére. Az Iparművészeti Főiskolán Kriesch Aladár mellett tanult, s akvarell tájképeket állított ki a Nemzeti Szalonban és a Műcsarnokban, amelyekkel több vízfestmény-díjat nyert. Akvarelljeivel szerepelt a Velencei Biennálén is.
Plakátokat is készített (1935. évi Főiskolai Világbajnokság) és több kultúrház (Szolnok), templomok (Törökszentmiklós) dekoratív freskóit festette.

A magyar művészettörténet Pórszombaton született kiemelkedő egyéniségei, művészei emlékét az óvoda falán 1996-ban elhelyezett emléktábla őrzi.

More on hal and and also nos
Site Powered by GoFTP FREE